top of page
 RECENT POSTS: 
No hay tags aún.

Crònica del taller d'igualtat de gènere a 3er d'ESO

Des de fa unes setmanes, cada dos dijous els alumnes de 3er d'ESO hem estat participant a un taller sobre la igualtat de gènere. En total han sigut tres sessions.

En la primera sessió, van venir dues noies, la Diana i la Marta, del CAID (Centre d'Atenció i Informació a la Dona - http://www.l-h.es/caid). Ens van proposar tota una sèrie d’activitats per a reflexionar sobre maneres de pensar i estereotips relacionats amb l’home i la dona. Primerament, ens van dividir en dos grups i ens van donar unes targetes amb diferents conceptes (qualitats, sentiments… com ara “masclisme”, “gelosia”, “intel·ligència”, etc.) i ho havíem de classificar en dues columnes, una per a l’home i l’altra per a la dona.. A continuació va sortir un voluntari de cada grup i ho vam posar en comú a la pissarra. Això va donar lloc a alguns debats pel fet com els nois i les noies no ens posàvem d’acord a l’hora de decidir on havia d’anar cada qualitat.

A la següent sessió, van tornar la Diana i la Marta i també va venir la Lidia. Vam veure un vídeo d’un experiment social. Es tractava d’un nadó que el vestien de color rosa i color blau. Quan el vestien de color rosa les persones deien que era una nena, que era mol tranquila, molt bonica, etc. En canvi, quan el vestien de color blau deien que era un nen, molt fort, que de gran seria futbolista o policía, etc. A més, les persones agafaven els nadons de manera diferent segons si pensaven que eren nenes o nens. A les nenes les mimaven i les balancejaven suaument, i als nens els aixecaven ben alt cap amunt. L’experiment demostrava com la societat té unes idees molt preconcebudes, fins i tot sense adonar-se’n, sobre com s’ha de tractar els nens i les nenes i què s’ha d’esperar d’ells.

Després d’ aixo vam fer una activitat on havia de sortir un de nosaltres i amb gestos els demés havíem d’endevinar la paraula que li havien donat. A l’hora de representar els conceptes, podíem detectar prejudicis de gènere que tenim sense ser-ne conscients.

A la tercera sessió, vam començar fent anàlisis d’alguns anuncis; va ser una activitat que ens va sorprendre bastant. El primer anunci analitzat va ser de tovalloletes per a nadons. A l’anunci sortien el pare i la mare d’un nadó fent diverses activitats. La mare li donava el menjar i canviava el bolquer; en canvi, el pare només jugava amb el nen, aixecant-lo cap amunt i fent-lo riure. Aquest anunci reflecteix l’estereotip que les dones s’encarreguen (o s'han d'encarregar) de la cura del fill més que els homes. Aquí el podeu veure:

El segon anunci era d’un famós medicament contra el refredat. A l’anunci un home es troba molt refredat. Es parteix de la base que la seva dona l’ha de cuidar. Però com que ha d’anar a treballar, en comptes de deixar l’home sol, li diu que ha cridat la cangur dels nens perquè el cuidi. L’home se n'alegra i s’imagina la cangur: una noia jove i molt guapa. Davant d’aquesta situació, se’l veu amb poques ganes de prendre’s el medicament i curar-se. Quan la dona li diu que la cangur no pot i que vindrà la seva sogra, l’home es pren el medicament de seguida. L’anunci reflecteix molts estereotips sexistes, com ara que les dones han de cuidar les homes, que és millor una dona guapa i jove que una de gran, que les sogres són detestables, etc. Aquí podeu veure l’anunci:

A continuació, vam veure el que potser era l’anunci més sexista de tots. A l’anunci comencen a caure dones del cel, guapíssimes segons els estàndards de la publicitat i amb cos de model, amb ales i aureoles de llum al cap com si fossin àngels. Tothom es queda bocabadat i els “àngels” es dirigeixen totes a un noi. Resulta que el noi s’havia posat un desodorant que, si te’l poses, segons l’anunci, “hasta los ángeles caerán”. Enllaç de l’anunci:

Finalment, en un anunci de cervesa, podem veure reproduïts dos dels estereotips més típics de tots: les dones estan obsessionades per les sabates, mentre que els homes ho estan per la cervesa. Ennllaç de l’anunci:

Amb això vam veure de manera força clara que la publicitat i la televisió (com molts altres mitjans) són una de les eines que més difonen els estereotips de gènere.

La sessió va acabar amb comentaris de videoclips i trailers de pel·lícules l’argument dels quals presentaven de manera deliberada les dones com objectes a ser posseïts o sotmesos pels homes, i ho feien d’una manera glamurosa. Les cançons eren Mann Bharrya B Prak, Solita de Bad Bunnyy i La bella y la bestia de Porta i el trailer era el de 50 Sombras de Grey.

Galeria amb la resta de fotos del taller:


bottom of page